学校日記

7月2日(水)給食献立

公開日
2025/07/02
更新日
2025/07/02

お知らせ

かぼちゃのミートグラタン、スープ、みかんゼリー

かぼちゃはアメリカ大陸原産の夏野菜です。日本ではかぼちゃと呼ばれる他、様々な呼び名があり、様々な料理に使用されます。勝間南瓜と呼ばれる種類は、なにわの伝統野菜に指定されています。また、外国では食用の他、ハロウィンの日に飾りとして使われます。

今日のメニューにはかぼちゃのミートグラタンとして出ました。肉のうま味やソースの塩味、かぼちゃの甘味を損なわれずに感じることができました。

Pumpkin Meat Gratin, Soup, and Mandarin Orange Jelly

Pumpkin is a summer vegetable originally from the Americas. In Japan, it is commonly called “kabocha,” but it also has various regional names and is used in a wide range of dishes. A variety called Kotsuma Kabocha is designated as a traditional vegetable of Osaka, known as a “Naniwa Dentō Yasai.”
In other countries, pumpkins are used not only for food but also as decorations for Halloween.

Today’s menu included pumpkin meat gratin. I was able to enjoy the rich flavor of the meat and the saltiness of the sauce without losing the natural sweetness of the pumpkin.